Gek

Vandaag deed ik iets geks.

Ik ging hardlopen. Dat is niet gek. Maar wat ik deed toen ik wegrende op mijn vaste startpunt tegenover ons huis, is dat wel. Ik strekte mijn benen, ik zette Strava aan en ik begon te rennen, niet naar rechts, maar naar links.

Hardlopen doe ik sinds 2017. Daarvoor sportte ik niet. Maar dan ook echt nooit. Als kind had ik al een hekel aan sport. Voetbal was voor een ander type jongens. Gymles was het vervelendste lesuur. Ik at redelijk gezond. Ik was niet dik. Prima toch?

Toch begon ik in augustus 2017 met hardlopen, op mijn zesendertigste verjaardag. Een paar dagen daarvoor zag ik Dafne Schippers wereldkampioen worden op de 200 meter, maar of dat er iets mee te maken had, weet ik niet. Ik wilde het gewoon proberen. Experimentje. Ik doe het nog steeds, dus het experiment is geslaagd.

Ik hou van experimentjes. Vandaag besloot ik om mijn vaste rondje van vijf kilometer, dat ik al ruim twee jaar loop, tegen de richting in te lopen. Als je op de kaart kijkt, liep ik vandaag met de klok mee rondom de Erasmusgracht, in plaats van tegen de richting in.

Waarom? Geen idee.

Ik weet wel dat het soms ontzettend bevrijdend kan zijn om vaste patronen te doorbreken. Ik doe het eigenlijk veel te weinig. Als fanatiek sporthater gaan hardlopen, bleek een uitstekend idee. Ik ontdekte een sport die ik wél leuk vind.

Mijn vaste hardlooprondje tegen de richting in lopen, was ook interessant. Straten waar ik al honderd keer kwam, voelden als onbekend terrein. Tot twee keer toe nam ik een verkeerde afslag, waardoor het rondje 500 meter langer werd. Psychologisch was dit loopje ook anders dan normaal. Waar het normaal voor mijn gevoel in het begin altijd te snel gaat en aan het eind te langzaam, was dit nu precies andersom. Ook zag ik huizen en woonboten die ik geloof ik nog niet eerder had gezien. Ik struikelde over een put die ik niet kende.

En ik realiseerde me dat ik het leuk vind om mezelf te verrassen. Om vraagtekens te zetten bij mijn ingeroeste voorkeuren en gewoontes. Om tegen de richting in te lopen, al is het maar even. Er is geen betere inspiratie.

6 maart 2020