Een airco kopen op Marktplaats

Ik reed naar de Spaarndammerdijk om een mobiele airco te kopen.

Ik had contact gelegd met ene Rob op Marktplaats. Hij had twee mobiele airco’s te koop. Ze waren vorige zomer maar twee weken gebruikt. Nu deed hij ze voor de helft van de aankoopprijs weg, omdat hij een split-unit airco had gekocht. Het leek me bijna te goed om waar te zijn.

Nu heb ik inmiddels enige ervaring met handelen op Marktplaats, dus weet ik waar ik op moet letten.

Deze Rob had geen achternaam. Zijn telefoonnummer, e-mailadres en bankrekeningnummer waren niet geverifieerd door Marktplaats. Hij had geen enkele recensie van andere gebruikers. De beschrijving van zijn airco’s bestond uit twee korte regels tekst. En, opvallendst van allemaal: alle foto’s waren screenshots van Coolblue. Hij had geen enkele foto van de daadwerkelijke airco die hij verkocht online gezet.

Maar ik zag een koopje en wilde niet zo makkelijk opgeven.

Ik legde contact en vroeg of hij foto’s had van de airco’s die hij verkocht.

Hij reageerde onmiddellijk. Kan niet, zitten nog in doos.

Kon ik dan een foto zien van de doos? Om te zien dat ze echt zijn.

Nu duurde het wat langer voordat hij reageerde. Na vijf minuten dacht ik dat hij me in de steek had gelaten, omdat ik hem had betrapt.

Tien minuten later kreeg ik een foto van een enorme doos van Coolblue ergens in een gangpad.

Je hebt gelijk hoor, je kan niet voorzichtig genoeg zijn, meldde hij ook nog.

Dat vond ik verdacht klinken, maar dat ligt misschien aan mij.

Toen ik de foto uitvergrootte, dacht ik in de achtergrond een kantoor te ontwaren. Dat maakte de lage prijs en de in alle haast geschreven advertentie al iets waarschijnlijker.

Ik zei dat ik er een wilde kopen en vroeg zijn adres. Dat zocht ik op Google Maps en een klik later stond ik op de Spaarndammerdijk binnen in het accountantskantoor van iemand de Rob heette. Ik googelde zijn volledige naam en kreeg verschillende foto’s van Rob te zien. Hij stond nog net niet naast een airco.

De volgende dag reed ik naar Rob. Ik kocht de mobiele airco. Hij hielp me het loodzware ding in de auto te tillen. Als hij thuis onverhoopt niet meer werkte, moest ik maar een gil geven, dan kon hij een retourbon aanmaken. Fluitje van een cent, hij werkte immers op een administratiekantoor. Ha ha.

Hij zwaaide me uit, toen ik wegreed.

Die middag testte ik de airco. Hij deed het voortreffelijk. Ik gaf Rob zijn eerste vijfsterrenrecensie.

20 juni 2020