Een brief aan de burgemeester

Er staat een interview met Joop van den Ende in de krant. Hij blijkt alweer 78 te zijn.

Een tijdlang was ik fan van Joop van den Ende. Het hoogtepunt van die periode was in 1989. Joop van den Ende had toen verregaande plannen om TV10 op te richten. ‘Het sterrennet’ was de slogan. Alle grote sterren van de Nederlandse televisie gingen met Joop mee naar TV10: André van Duin, Ron Brandsteder, Henny Huisman, Jos Brink. Al deze sterren presenteerden grote spelshows bij de omroepen, zoals Wedden, dat..? en Ron’s Honeymoonquiz en de Surprise Show. Mijn ouders vonden al die shows verschrikkelijk. Ik keek ze allemaal. Op de zaterdagavonden dat ze werden uitgezonden, mocht ik een uur langer opblijven.

Ik was acht in 1989. TV10 zou nog veel meer van dit soort spelshows gaan uitzenden. Ik was extatisch van vreugde.

Maar toen kwam het bericht dat TV10 niet mocht uitzenden van de regering. Mijn ouders ontvingen een brief van de kabelmaatschappij met daarin de mededeling dat wij misschien gehoord hadden van de plannen van Joop van den Ende, maar dat zij de zender niet mochten toevoegen aan het zenderpakket.

In het nieuws hoorde ik dat alle sterren hun ontslag bij de omroepen al hadden gekregen. Die zaten nu allemaal zonder werk! Het leek erop dat er geen enkele spelshow meer uitgezonden ging worden. Ik was tot tranen toe teleurgesteld.

In een ultieme poging om het tij te keren, schreef ik een brief aan de burgemeester. Ik geloof dat het een idee was van mijn vader, maar dat weet ik niet zeker.

Ik dicteerde. Mijn vader schreef dat ik fan was van alle sterren van TV10 en dat ik het verschrikkelijk zou vinden als die niet meer op tv zouden komen. Ik deed de brief zelf in de brievenbus.

Een paar weken later kreeg ik een geprinte brief terug. Hij was van de burgemeester zelf. Hij schreef dat hij zelf ook fan was van André van Duin en dat hij mijn teleurstelling daarom goed begreep. Hij dacht wel dat de sterren vast en zeker ergens op televisie zouden terugkeren, maar niet bij TV10, want dat was een verloren zaak.

Een aantal maanden later keek ik naar André van Duin op RTL4. De burgemeester had gelijk gekregen. Alles kwam toch nog goed, behalve voor Joop van den Ende. Daar moet ik nu altijd aan denken als ik Joop van den Ende zie.

23 juni 2020