We moeten meer met onze vleugels spelen

Ik las een gedicht van Anne Sexton in De Groene Amsterdammer. Het gedicht heette Geel en ging over vooruitkijken naar een betere tijd. ‘Als ze de zon weer aanzetten dan plant ik er kinderen onder,’ is de eerste zin. Het gedicht raakte me. Dat vond ik opvallend, want gedichten raken me zelden. Poëzie is niet echt mijn ding. Poëzie was nooit echt mijn ding, moet ik misschien zeggen. Dankzij Anne Sexton had ik opeens zin om mijn eigen gedicht te schrijven. Het zijn rare tijden.

Dit is het gedicht.

Als dit straks allemaal voorbij is

Als ze de zon weer aanzetten

Zoals Anne Sexton zei

Als straks de deuren open mogen

En wij als poezen naar buiten komen

Ongeknipt, Netflix uit en zonder filter

Als we weer met onze vleugels kunnen spelen

Onwennig schuilen voor een mondkapjesregen

Geniet dan even van dat moment

Zeldzaam in een mensenleven

Waarop al het oude nieuw mag lijken

Als dit straks allemaal voorbij is

Op 4 oktober 1974 was Anne Sexton 45. Ze sloot zich op in haar garage en startte ze de motor van haar auto. Ze beroofde zichzelf van het leven door koolstofmonoxidevergiftiging.

We moeten meer met onze vleugels spelen. Misschien moet ik meer gedichten schrijven.

27 maart 2020