Walden, de game

Ik heb het boek nooit gelezen, maar nu wel de game gespeeld.

In Walden a Game speel je de Amerikaanse schrijver Henry David Thoreau die in 1845 de bossen in trok. Twee jaar lang probeerde hij in een hutje te overleven met enkel dat wat de natuur hem te bieden had. Een experimentje. Hij wilde de zegeningen van ‘het zogenaamde rijke, verfijnde leven’ in twijfel trekken. Stiekem nam hij wel een pen mee. Daarmee schreef hij Walden; or, Life in the Woods.

Dat boek is nu dus bewerkt tot game (voor PC, Mac en PS4). Het spel verscheen al in 2017, maar ik ontdekte het van de week pas.

Ik hou van experimenten.

Ik heb altijd al Walden willen nadoen. Vorig jaar zat ik al eens vier dagen in een via Natuurhuisje.nl geboekt hutje zonder toilet in Drenthe. Het is een beginnetje.

In ieder geval heb ik altijd al het boek willen lezen.

Hoe dan ook heb ik nu de game gespeeld. Tenminste, ik heb hem geïnstalleerd en ben eraan begonnen. Ik heb een hutje gebouwd, hout gehakt, gevist op een bootje, boeken gelezen, vogels gespot en ben nog niet verhongerd.

Ik geloof ook niet dat dat echt kan. Walden a Game is vooral een interactief verhaal, en niet zozeer een survivalgame. Het is een walking simulator, zoals dat heet, een slow game. Dat betekent veel lopen door mooi vormgegeven landschappen, wachten tot de vissen happen en opdrachten volbrengen om daarmee iets te leren over de natuur of het transcendentalisme dat Thoreau verkondigde.

Ik vind het een heerlijk spel.

Ik zou willen dat ik er meer tijd voor had.

In het boek legt Thoreau het als volgt uit: ‘Ik ging de bossen in, omdat ik bewust wilde leven, om me alleen met het wezenlijke bezig te houden en te onderzoeken of ik niet kon leren wat het leven me moest leren, zodat ik niet op mijn sterfbed zou moeten ontdekken dat ik niet geleefd had. (…) Ik wilde het leven diep doorleven en alle merg eruit zuigen, om zo dapper en Spartaans te leven dat ik alles wat niet het leven was, kon verdrijven.’

Dit spreekt mij ontzettend aan.

Hoe langer ik erover nadenk, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat dit precies is zoals ik wil leven.

Goed, ik denk niet dat Thoreau bedoelde dat je dit ook allemaal in je lekkere pyjama achter je computer kon ervaren. Maar laten we vooralsnog niet te ambitieus worden. De game (momenteel gratis voor thuisscholende ouders) is een goede kennismaking met zijn gedachtegoed. Zeker voor een wannabe-minimalist als ik.


Leestip: Moord in het kuuroord. Een spannend detective-feuilleton, in de traditie van Agatha Christi, geschreven door mijn Irene.

24 april 2020