Ik, Robot

Ik heb een robot gemaakt. Hij kan heel goed tweeten. Daarvoor gebruikt hij mijn volledige archief aan oude tweets. Dat zijn er ongeveer 10.000. Die mixt en combineert hij tot nieuwe zinnen en dat levert soms absurde dingen op. 

Zoals: ’Wel paar blauwe muisjes in mijn koffer met vrouwenslipjes en zaalrochelaars met CSI invloeden.’

Of opiniërend: ’Gratis heroriëntatietip: Polare is een kutnaam voor een vroeg gesprekje over een vrouw die in een man verandert.’

Vagelijk filosofisch: ’Ik wil mijn vriendelijke vijand worden?

Of gewoon een gezellig statement als: ’Groetjes, dat voel ik zomaar.’

Hij kan ook reageren. Op de opmerking: ’Dit is grammaticaal een beetje raar, vriend.’ riposteerde hij: ‘Dit wist ik dit niet?’

Een twitter-robot wilde ik al langer maken, maar eerste pogingen strandden. Toen onlangs Tim de Gier zijn robot presenteerde, gebaseerd op een andere bekende twitterbot, en ik deze code ontdekte, ging het opeens bijna vanzelf.

Eerst leefde mijn robot hier thuis op een klein Linux-laptopje, inmiddels is hij ontwikkeld genoeg om op zichzelf te wonen in het cloud platform Heroku. Geen omkijken meer naar.

De robot gebruikt een aangepast Markov-model als algoritme. Hij rekent de waarschijnlijkheid uit waarmee woorden in mijn tweets achter elkaar staan. Zo komt daarin de woordvolgorde ‘in het theater’ aanmerkelijk vaker voor dan, zeg: ‘vanzelf de theater’, dus gebruikt hij de eerste vorm. Ook zoekt hij in de tweets die hij combineert naar onderwerpen die bij elkaar passen. Als je hem in het Engels aanspreekt, spreekt hij in het Engels terug. Om hem zo menselijk mogelijk te doen lijken, heb ik verschillende vertragingen en enige willekeur ingebouwd.

Het leukste is de interactie. Zijn antwoorden zijn altijd verrassend, leuker dan wat ik zelf zoal tweet. Daarbij leest hij ook echt wat je vraagt, en zoekt hij soms naar antwoorden die bij bepaalde gevonden keywords horen. Ook kan hij tweets met woorden die hij leuk vindt retweeten en favoriten

Een keer per week update hij zijn archief met mijn laatste tweets. Omdat deze de laatste tijd ook over hem gaan, kan het niet lang meer duren voordat hij over zichzelf als robot gaat praten, kortom zelfbewust wordt. Met als ultieme gevolg dat ik zelf (op Twitter) compleet overbodig wordt. Ik kan niet wachten.

16 januari 2015