Coronaquarantaine-update 2 (met financiële tip)

Het is weer zaterdag. Tijd voor de vanaf nu kennelijk tweewekelijkse Coronaquarantaine-update.

Andere dingen die mij opvielen:

Het wordt lente. We tikken de twintig graden aan. Dat betekent zonder jas naar buiten, wat vooral in het geval van de kinderen een hoop tijd en gedoe scheelt. Ook kunnen we nu naar de waterspeeltuin. Fijn, want die is lekker dichtbij. En o ja, hallo, hooikoorts!

De coronanieuwsverzadiging is inmiddels een feit. Twee weken geleden moest ik mezelf nog dwingen om niet iedere tien minuten alle krantensites te verversen op zoek naar nieuws, nieuwe cijfers, nieuwe ontwikkelingen. Daar werd ik erg depressief van. Nu is het anders. De afgelopen week heb ik nauwelijks nog cijfers over doden, ic-bedden of miljarden schade opgezocht. Op worldometers.info kijk ik niet meer. Heerlijk, die berusting.

Ik heb voor het eerst in mijn leven een uitkering aangevraagd. De gemeente Amsterdam heeft een zogenaamde tijdelijke voorziening inkomensondersteuning voor ZZP’ers. Die heb ik aangevraagd, zodat ik komende maanden in ieder geval minimumloon verdien. De aanvraagprocedure was verbazingwekkend eenvoudig en simpel. Ik hoefde maar twee makkelijk te downloaden formulieren mee te sturen. Het was makkelijk, maar ook een tikje gênant. Bovendien kan ik nog steeds slecht voorspellen wat ik de komende tijd ga verdienen. Maar enige zekerheid is wel fijn, ook voor mijn huisgenoten.

Nog een financiële tip, voor iedereen met een studieschuld, zoals ik. De afbetalingen kan je kosteloos, tijdelijk stopzetten. Dat heb ik gedaan. DUO geeft iedereen met een studieschuld een aantal aflosvrije maanden.

Ik heb er kennelijk 60. Met één druk op de knop kan je die inzetten. Als er ooit een goed moment was om dat te doen, dan is dat nu, lijkt me. Bovendien is de rente op studieschuld momenteel 0%, dus het kost je helemaal niks.

Ik ontdekte dat er een app bestaat die alle openstaande tabbladen in je browser in een lijst verandert. Als je een beetje zoals ik ben, dan herken je dit probleem:

Maar er blijkt dus zoiets te bestaan als OneTab. Met wederom een druk op de knop maakt je daarmee één tabblad van alle openstaande tabbladen: een handig, compact to-do-lijstje om snel af te werken of te bewaren. Opgeruimd staat netjes.

Prettig paasweekend.

11 april 2020