Deze app herinnert mij vijf keer per dag aan de dood

Ik heb een nieuwe app op mijn telefoon. Het is vooralsnog mijn favoriete app. Maar misschien dat dat nog verandert. De app heet WeCroak. Het logo is van een rode kikker. To croak betekent kwaken of krassen.

Wat doet de app? Niet zo veel. Het enige wat de app doet, is me vijf keer per dag een melding sturen die me herinnert aan de dood. Die melding komt op een willekeurig moment, net als de dood, en heeft de vorm van een citaat van een filosoof of dichter.

De inspiratie voor app, zeggen de makers zelf, komt van een oud Bhutanees spreekwoord: ‘Een gelukkig mens, moet vijf keer per dag aan de dood denken.’

Volgens mij kom ik ook zonder de app wel aan vijf keer per dag. Niet in de laatste plaats dankzij deze andere morbide app voor mijn browser. Maar het kan geen kwaad om vijf keer per dag onderbroken te worden voor een moment van contemplatie, van acceptatie dat alles wat er is, ooit weer verdwijnt, omdat niets permanent is.

Of ik er echt een gelukkiger mens van word weet ik niet, maar ik ben zot op geluk, dus het is het proberen waard.

De eerste die ik kreeg was deze:

“Drink your tea slowly and reverently, as if it is the axis on which the world earth revolves – slowly, evenly, without rushing toward the future.” ― Thich Nhat Hanh

14 april 2020