Mijn zoon wil rockgitaar spelen

Mijn zoon wil nu gitarist worden. Hij wil een gitaar voor zijn aankomende zesde verjaardag. Een rockgitaar, zoals hij het zelf noemt. Daarmee bedoelt hij een elektrische gitaar. Hij zegt liever rockgitaar. Zijn zus (3) corrigeert hem dan en zegt dat hij ‘eleksti gitaar’ moet zeggen.

Hij zag de rockgitaar voor het eerst in een tekenfilm. Dat was Huize Herrie, uitgezonden op Nick Toons, een kanaal dat KPN voor de duur van de Coronacrisis gratis levert aan haar klanten om iedereen voor de buis gekluisterd te houden. Dat lukt ze aardig.

Ik vind Huize Herrie best leuk. Het gaat over een Amerikaans gezin met elf kinderen, tien meisjes en een jongen. Een van de meisjes, Luna, speelt rockgitaar en doet in een van de afleveringen mee met een Idols-achtig tv-programma. Moraal van het verhaaltje is dat Luna zelfverzekerder moet worden, zichzelf moet blijven en niet haar rockgeluid moet inruilen voor de lauwe popsound die ze bij dat programma graag horen.

Voor mijn zoon is deze aflevering de eerste kennismaking met het klassieke rock-n-rollimago. Speel het luid is dit titel van Luna’s eigen song. Ze speelt het bovenop het dak, er is rook, er zijn schreeuwende fans. Mijn zoon zingt het nu regelmatig na, terwijl hij luchtgitaar speelt. Wij moeten dan juichen. Overigens is hij ervan overtuigt dat Luna geen meisje kan zijn. Ze heeft toch kort haar?

Hoewel ik er huiverig voor ben om ons huis in een Huize Herrie te veranderen, lijkt het me leuk en goed voor hem als hij gitaar kan spelen. Zelf is het me nooit gelukt om een instrument te spelen. Ik wilde niet toen ik jong was. Achteraf neem ik het mijn ouders kwalijk dat ze me nooit harder gepusht hebben. Tien jaar geleden kocht ik alsnog een eleksti piano en wat pianolesboeken. Concertpianist, dat leek me wel wat. Ik kwam niet verder dan een kinderversie van Claire de Lune en Like Spinning Plates van Radiohead (mooi én heel eenvoudig).

Ik vraag me af of hij wel de discipline en het doorzettingsvermogen kan opbrengen om een instrument onder de knie te krijgen. Zijn er goede gitaarmethodes of -docenten voor zesjarigen? Het zal lang duren, voordat hij op Luna’s niveau is. Maar zij is vijftien, en hij nog maar zes. Dus tijd zat. Ik zou het geweldig vinden. Ik blijf pushen.

Luna uit Huize Herrie
31 maart 2020