Hoe ik scriptiecorrector werd

Ik heb een nieuwe baan. Ik word corrector. Om precies te zijn ga ik de komende tijd scripties nakijken voor Scribbr. Dankbaar werk is dat, heb ik gemerkt. Studenten kunnen wel een handje geholpen worden met hun taalgebruik.

Het komt me goed uit, dit baantje in deze luwe tijd. Ik had me eind februari al aangemeld. Toen was het nog bedoeld als nieuwe bijverdienste. Nu kan ik dankzij Corona opeens fulltime aan de slag. Het scriptieseizoen zit eraan te komen, volgens Scribbr is fulltime werken dan geen probleem.

De afgelopen maand ben ik klaargestoomd voor het echte werk. Eerst moest ik hun taaltest zien te halen. (Als je nu klikt, vergeet dan niet mijn naam als referentie in te vullen voor een bonus.) Daarna moest ik een proefopdracht maken. En daarna moest ik de zogenaamde Scribbr Academy doorlopen: nog eens vier proefopdrachten met steeds een ander aandachtsgebied. Ik heb de richtlijnen en de stijlgids bestudeerd. Ik heb alles geleerd over passieve zinnen, naamwoordconstructies en congruentiefouten en hoe je deze kan herkennen en verbeteren. Ontzettend leerzaam allemaal.

Ik las delen van scripties, stampvol met taalfouten, over warmte-koudeopslagpompen, over de diepere theorieën achter samenwerkende teams en over de rol van de illustraties in het kinderboek Lampje van Annet Schaap. Mijn werk bleek goed genoeg en gisteren kwam het mailtje: ‘Gefeliciteerd met actieve editorschap’! Ik vermoedde eigenlijk dat in die onderwerpregel het woord ‘het’ was weggevallen, maar ik ging niet zeuren. Ik was blij. Ik strooide een handje denkbeeldige confetti uit over mezelf, terwijl ik dit las in ons tijdelijke slaapkamerkantoor.

Bovendien bleek dat ik met al dat verplichte studiewerk, waarvan mijn taalgevoel duidelijk een upgrade kreeg, ook nog eens € 175 heb verdiend. Supersympathiek (geen spatie)!

Gisterenavond om 22:07 kreeg ik dan eindelijk mijn eerste echte opdracht, van een echte, levende student. Kennelijk staat de scriptiebusiness nooit stil. Of ik binnen zes dagen 17.000 woorden wil nakijken over een kwaliteitsonderzoek bij mondzorg voor geriatrische zorgvragers. Dat is niet het echte onderwerp. Ik heb een geheimhoudingsplicht. Maar het lijkt erop.

17.000 woorden is wat anders dan de opdrachten van 1.500 woorden die ik tot nu toe kreeg. Dit wordt de echte test. Ik heb er zin in.

7 april 2020